ROMANIA
- 11 august -


Despre eclipsa in general

PRODUCEREA ECLIPSELOR

Daca planul orbitei Lunii ar coincide cu planul orbitei Pamantului, in faza de Luna noua ar trebui sa se produca - lunar, deci - o eclipsa de Soare, iar in faza de Luna plina o eclipsa de Luna; simplul fapt ca aceste eclipse nu se produc cu aceasta periodicitate (lunar) arata ca cele doua plane nu coincid! Ele sunt inclinate unul fata de celalalt cu 59', dupa cum se poate vedea in schema de mai jos.

De aceea, de cele mai multe ori, umbra Lunii in faza de "Luna noua" nu atinge suprafata Pamantului, iar cea a Pamantului in faza de "Luna plina" nu atinge suprafata Lunii, neproducandu-se eclipse.

Linia de intersectie a orbitei Pamantului si a orbitei Lunii se numeste linia nodurilor. Daca Luna ajunge intr-unul din noduri (deci pe ecliptica) simultan cu Soarele, va avea loc o eclipsa de Soare; daca Luna ajunge intr-unul din noduri in acelasi moment in care Soarele ajunge in nodul opus, va avea loc o eclipsa de Luna. Tocmai din acest motiv traiectoria anuala a Soarelui a fost numita "ecliptica".

Datorita faptului ca planul orbitei lunare isi modifica orientarea in spatiu, linia nodurilor lunare efectueaza o rotatie completa in jurul Pamantului in aproximativ 18,6 ani. De aceea, abia dupa aceasta perioada (numita ciclul Saros), eclipsele se repeta, in linii mari; ori, o astfel de periodicitate (relativa) a putut fi pusa in evidenta numai tarziu, iesind din sfera experientei comune.
Copyright © 1999 PC-NET. All rights reserved.
www.pcnet.ro