ROMANIA
- 11 august -


Despre eclipsa in general

ECLIPSELE DE SOARE

Conform dictionarului Larousse, o eclipsa reprezinta disparitia temporara a unui astru datorata trecerii sale prin zona de umbra sau de penumbra a unui alt astru.

O ocultatie reprezinta disparitia unui astru in spatele unui alt astru cu un diametru aparent superior.

Din figura de mai jos se poate vedea ca o eclipsa de Soare reprezinta de fapt o ocultatie si nu o eclipsa propriu-zisa.

Eclipsele de Soare pot fi de trei tipuri: partiale, inelare si totale.

Eclipsele partiale se produc atunci cand Luna este foarte aproape de linia nodurilor, dar nu atat de aproape pentru ca umbra sa sa atinga globul terestru. Atunci o anumita regiune din suprafata terestra va fi acoperita de zona de penumbra a Lunii insa zona de umbra va trece pe langa globul Pamantesc.

Datorita faptului ca orbita Lunii este eliptica, si nu perfect circulara, distanta ei fata de Pamant este variabila, deci diametrul sau aparent vazut de pe Pamant este de asemena variabil, fluctuand de la 33'29'' cand Luna este la perigeu (distanta minima fata de Pamant) la 29'23'' cand ea se afla la apogeu (distanta maxima).

Acelasi lucru se intampla cu diametrul aparent al Soarelui care variaza de la 31'27'' la apheliu (distanta maxima dintre Soare si Pamant), la 32'31'' la periheliu. Este, deci, destul de clar ca atunci cand Luna are un diametru aparent mai mic decat cel al Soarelui, discul ei nu poate acoperi in intregime discul Soarelui, rezultand atunci o eclipsa inelara.

Atunci cand Luna este aproape de linia nodurilor si destul de aproape de Pamant pentru ca diametrul sau aparent sa fie comparabil cu cel al Soarelui, se produce o eclipsa totala.

Eclipsele totale sunt, dintre toate eclipsele de Soare, cele mai interesante. In timpul fazei de totalitate pot fi observate cromosfera solara, coroana si protuberantele solare, toate fiind extrem de pretiose si pentru observatorul amator, dar mai ales pentru cercetari stiintifice care nu ar putea fi realizate altfel.
Copyright © 1999 PC-NET. All rights reserved.
www.pcnet.ro