ROMANIA
- 11 august -


Observarea eclipsei

OBSERVAREA CU UN INSTRUMENT OPTIC

Datorita radiatiilor puternice, extrem de periculoase, observarea Soarelui printr-un instrument astronomic necesita de asemenea anumite filtre concepute special pentru acest scop. NU OBSERVATI NICIODATA SOARELE PRINTR-UN INSTRUMENT OPTIC, ORICAT DE MICA AR FI PUTEREA SA, FARA A FOLOSI FILTRE SOLARE!

Pentru observatiile solare cu ajutorul instrumentelor astronomice sunt folosite doua metode: observarea prin proiectie si observarea directa, prin instrument, folosind filtre solare.

Pentru a face observatii asupra Soarelui, indiferent de metoda folosita, trebuie mai intai pozitionat instrumentul astronomic astfel incat Soarele sa se afle in campul vizual al acestuia. Pentru aceasta, in cazul in care nu exista filtre, se proiecteaza pe o foaie de hartie imaginea generata de instrument, astfel incat aceasta sa fie clara, apoi se misca instrumentul pana cand in imaginea proiectata va aparea discul Soarelui.

Aceasta metoda (cea a proiectiei) poate fi folosita si pentru observatii, fiind sigura si prezentand avantajul ca imaginea proiectata poate fi vazuta de mai multe persoane in acelasi timp.

Pentru proiectie se foloseste un ecran alb ce va fi asezat in spatele ocularului instrumentului, paralel cu acesta, astfel incat imaginea formata sa fie clara si ecranul sa nu se miste. Singurul dezavantaj al acestei metode este faptul ca imaginea este de o calitate mediocra, uneori fiind neclara datorita turbulentei interne a instrumentului.

A doua metoda, cea in care este folosit un filtru solar este de asemenea, lipsita de riscuri si presupune plasarea unui filtru inainte de obiectivul instrumentului, chiar la deschiderea acestuia. Acest filtru este compus dintr-o lamela de sticla optica invelita intr-un strat metalic ce nu lasa sa treaca decat a suta mia parte din lumina solara. Acest filtru se mai poate folosi in combinatie cu un filtru cu polarizare atasat la ocular. Un dezavantaj major al acestei metode este costul destul de ridicat al filtrului. Avantajul este calitatea imaginii observate si faptul ca un astfel de filtru poate fi folosi timp de mai multi ani daca este bine intretinut.
Copyright © 1999 PC-NET. All rights reserved.
www.pcnet.ro